Za zvířátky do přírodovědné stanice

Napsal Mgr. Jan Czyž - učitel

Jak nejlépe ukončit tematický týden o zvířatech, než si je některé prohlédnout, osahat a k tomu se dozvědět nové zajímavé informace. Využili jsme nabídky Přírodovědné stanice Karviná, kde první a druhé třídy absolvovaly prohlídku zvířat s výukovým programem. A jak se na návštěvu sluší a patří, nepřišli jsme s prázdnýma rukama a přinesli zvířátkům dobroty - piškoty, jablíčka, mrkve.

Získali jsme nejen nové poznatky, ale i emocionální prožitky. Při doteku hada či agamy jsme zjistili, že plazi vůbec nejsou studení a slizcí, nýbrž mají kůži hladkou, šupinatou a suchou. Odborným okem jsme prozkoumali a rukama osahali vysušená hadí vajíčka. Byla nám nabídnuta možnost dotknout se i pavouka, ale ta byla jednohlasně sborově odmítnuta. Naopak hmyz - strašilku, pakobylku jsme prstíkem opatrně pošimrali. V oddělení savců jsme si pohladili činčilu, králíka, skinny morče i fretku, která musela být z „bezpečnostních“ důvodů během své promenády hlazení krmená laskominou. Na závěr naší prohlídky jsme pozorovali dikobrazy, ve voliérách pak např. žaka šedého, alexandra malého, andulky nebo sovu. Dále opičáka Oskara, vodní a suchozemské želvy.

Po příjemně strávené hodině jsme odcházeli plni dojmů a zážitků. Už teď se těšíme na příští návštěvu přírodovědné stanice.

Miriam Poledníková