Dušičky

Napsal Mgr. Jan Czyž - učitel

Pod lidovým názvem Dušičky se skrývá Svátek všech zemřelých, který připadá na 2. listopadu. V tento čas vzpomínáme s rodinou či přáteli na naše zemřelé, chodíme na jejich hroby položit květiny nebo věnce, které jsou symbolem opakujícího se koloběhu života a zapálit svíčky, jež se staly pozměněnou formou keltského zvyku zapalovat ohně, aby se duše pozůstalých ohřála a strávila s blízkými noc. Někteří lidé chodí také do kostela, kde se modlí za své blízké, kteří už nejsou mezi námi. Z mnohých tradic a zvyků se dochovaly pouze tyto.

A jaké zvyky a tradice jsou spojeny se svátkem zesnulých daleko za hranicemi? Právě na tuto otázku měla dát dětem odpověď celodružinová hra. Podívali jsme se do zajímavých koutů světa kupříkladu USA, Kanady, Irska, Číny, Mexika. Děti hledaly a sbíraly informace, které zapisovaly a plnily rozličné úkoly spjaté s tímto svátkem.

I když Dušičky jsou posmutnělé svátky a ať na kouzelnou noc duchů věříme či nevěříme, měli bychom si s láskou vzpomenout na lidi, kteří nám dali život, kteří se o nás starali, pomáhali nebo patřili mezi naše přátele.

Miriam Poledníková