Běžecké nohy

Napsal Mgr. Jan Czyž - učitel

POLYTECHNIKA: KROUŽEK „TVOŘÍLCI“ - III. oddělení

4. BĚŽECKÉ NOHY

Název výrobku „Běžecké nohy“, který jsme vyráběli, vzbudil u dětí jak neskrytý údiv, tak zájem. Bylo legrační, co všechno si děti představovaly pod tímto názvem - běžící pás, nohy běžícího robota, běžící tenisky, nohy atleta, který běží nebo „vypracované“ nohy běžce.

Nebudeme vás déle napínat - jedná se o jednoduchý interaktivní výrobek vyrobený z papíru, špejlí, slámky a papírové ruličky např. z lepicí pásky, který uvedeme do pohybu lehkým postrčením. Pokud si však někdo myslí, že když se jedná o jednoduchý výrobek, tak musí být i jednoduchá výroba, to se velice mýlí. Museli jsme si obkreslit obě chodidla na výkres, a to byla velká výzva pro samotné aktéry. Někteří došli k zjištění, že mají pravé chodidlo dvakrát širší než levé nebo dokonce že obkreslená chodidla ani při sebevětší vůli chodidlo vůbec nepřipomínají, protože mají neidentifikovatelný tvar. V této počáteční fázi výroby byla potřebná pomoc kamarádů nebo paní vychovatelky.

Poté bylo třeba obkreslovačku vystřihnout, vyzdobit a v první třetině vystřihnutých chodidel nalepit jednu polovinu špejle. Dále pak papírovou ruličku rovněž zkrášlit a na její vnitřní stranu nalepit naproti sobě pomocí tavné pistole jednu polovinu slámky, zasunout na obou stranách špejli s papírovým chodidlem do slámky. A v této konečné fázi pár „výrobců“ došlo k nemilému zjištění, že mají buď obě chodidla levé, nebo pravé. Nezbývalo nic jiného, než vše uvést na správnou míru tedy stranu. Pokud byla špejle oproti slámce moc úzká (vypadávala), bylo nutné špejli „rozšířit“ olepením lepicí pásky, aby byla tak akorát.

A pak zbývalo jen vyzkoušet „funkčnost“ výrobku.

Miriam Poledníková