Taumatrop

Napsal Mgr. Jan Czyž - učitel

POLYTECHNIKA: KROUŽEK „TVOŘÍLCI“ - III. oddělení
5. OPTICKÁ HRAČKA TAUMATROP

Při dnešní tvůrčí aktivitě jsme si vyrobili jednoduchou hračku - taumatrop, díky které se děti seznámily s využitím optického klamu. Optická hračka se používá k vytváření pocitu pohyblivého obrázku. Obraz zůstává na sítnici člověka desetinu sekundy, než zcela zmizí a rychlým přetáčením oboustranného obrázku připevněného buď na šňůrce, gumičkách, nebo špejli vytváří optický klam
a vzniká tak iluze pohybu. Tato hračka vyžívající nedokonalost lidského oka baví děti i dospělé už od 19. století.
Nejčastěji se vyrábí v podobě kolečka s oboustranným obrázkem otáčejícího se na šňůrkách, gumičkách. Zde si musíme pamatovat, že obrázky jsou nalepeny na kartonovém kolečku obráceně (nahoru a dolů). Nebo mezi obrázky přilepíme špejli (brčko, tužku apod.) a rotaci kvedláním jakoby s měchačkou rovněž vytvoříme iluzi pohybu.
Děti se rozhodly vyrobit taumatrop v podobě kolečka otáčejícího se na šňůrkách. Do pohybu tak uvedly raketu, která vyletěla ze Země, fotbalistu, který hlavičkoval, rybu v akváriu, motýla, který vletěl do klece, ducha v kleci atd. Tvoření děti bavilo a odměnou byly jejich rozzářené oči a neskrytá radost z podařené tvůrčí práce.
Pokud nebude vědět, jak zabavit doma děti, vyrobte si společně taumatrop, který bude zaručeně bavit i Vás. Potřebujete k tomu jen papír, nůžky, kreslící potřeby, lepidlo, šňůrku nebo špejli. Největší odměnou pro Vás budou strávené společné chvíle, které Vás zajisté pozitivně obohatí a je to to nejlepší, co můžete svým dětem dát. Nechte se inspirovat u zručných „Tvořílků“ viz níže.

Miriam Poledníková